...

Organisatiebrede informatiebeveiliging verantwoordelijkheid

Categorie: Informatiebeveiliging en Privacy, IT Security | Leestijd: 3 min. | Deel dit artikel

Schrijver: Jasper Zweers, Adviseur Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging: Niet alleen een IT-feestje, maar een organisatie brede verantwoordelijkheid

In de praktijk merk ik dat veel organisaties informatiebeveiliging beschouwen als een exclusieve taak van de IT-afdeling. Maar in werkelijkheid is informatiebeveiliging een onderwerp dat iedereen binnen de organisatie aangaat, het is de verantwoordelijkheid van de receptie tot aan de directiekamer.

Waarom is informatiebeveiliging een zaak voor iedereen?
Elke medewerker heeft toegang tot bedrijfsgegevens, systemen, en communicatiekanalen. Dit betekent dat een lek of fout op elk niveau ernstige gevolgen kan hebben. Phishing e-mails, zwakke wachtwoorden, en onbeveiligde werkmethoden zijn slechts enkele van de manieren waarop beveiligingsrisico’s kunnen ontstaan en deze beperken zich niet tot de IT-afdeling.

De gevaren van een ‘IT-verantwoordelijkheid’ mentaliteit:

  • Menselijke factor: De menselijke factor speelt een belangrijke rol bij beveiligingsincidenten, die vaak ontstaan door fouten zoals het klikken op verdachte links of het delen van gevoelige informatie via onbeveiligde kanalen. In de praktijk zie ik nog te vaak dat medewerkers op phishinglinks klikken, zonder zich bewust te zijn van de risico’s die dit met zich meebrengt.
  • Afdelingen met vertrouwelijke informatie: HR, Finance en Marketing beheren gevoelige gegevens die beschermd moeten worden. Als zij niet op de hoogte zijn van de risico’s, kan dit leiden tot ernstige datalekken.
  • Externe dreigingen: Hackers richten zich niet alleen op IT-systemen; ze proberen vaak via medewerkers toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken.

NIS2 – All hazard approach
De NIS2-richtlijn benadrukt dat informatiebeveiliging een organisatie brede verantwoordelijkheid is en niet beperkt kan blijven tot één enkele afdeling. Deze richtlijn vereist dat organisaties een ‘all-hazard approach’ volgen, wat inhoudt dat ze een integrale benadering moeten hanteren voor het beschermen van hun netwerken en informatiesystemen. Dit betekent dat alle factoren die de continuïteit van de diensten kunnen beïnvloeden in overweging moeten worden genomen. Naast de bescherming van digitale systemen, moeten ook de fysieke omgevingen waarin deze systemen opereren worden beveiligd.

Tips om informatiebeveiliging organisatie breed te Implementeren:

  1. Bewustwordingstrainingen voor iedereen: Organiseer regelmatig bewustwordingstrainingen voor alle medewerkers, gericht op het herkennen van beveiligingsrisico’s zoals phishing-e-mails en verdachte bijlagen. Deze trainingen vergroten het besef van hun rol in de beveiliging. Maak de trainingen aantrekkelijk door ze af te stemmen op onderwerpen die aansluiten bij hun werk en interesses.
  2. Integratie in dagelijkse werkzaamheden: Maak informatiebeveiliging een vast onderdeel van dagelijkse processen. Bijvoorbeeld, herinner medewerkers eraan om hun werkstations te vergrendelen als ze hun bureau verlaten, of om vertrouwelijke documenten altijd op te bergen.
  3. Creëer een cultuur van verantwoordelijkheid: Moedig een cultuur aan waarin informatiebeveiliging als een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gezien. Dit kan door bijvoorbeeld een maandelijkse ‘Cyber Awareness’ campagne of het erkennen van medewerkers die goede beveiligingspraktijken tonen.
  4. Gebruik makkelijk toegankelijke tools: Zorg dat beveiligingsmaatregelen, zoals twee factor authenticatie (MFA) en VPN’s, eenvoudig te gebruiken zijn voor iedereen. Dit verlaagt de drempel om beveiligingsmaatregelen correct toe te passen.
  5. Regelmatige communicatie en updates: Houd iedereen op de hoogte van de nieuwste beveiligingsrisico’s en best practices via nieuwsbrieven of interne mededelingen op het intranet.

We kunnen stellen dat Informatiebeveiliging niet alleen draait om het afweren van digitale dreigingen, maar ook een noodzaak is vanuit de opkomende NIS2-richtlijn. Het is geen eenmalige taak of IT-verantwoordelijkheid; het vraagt om een voortdurende inzet van alle medewerkers binnen de organisatie. Alleen door samen verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we de veiligheid van informatie en systemen effectief waarborgen. Zorg ervoor dat iedereen binnen de organisatie zijn of haar steentje bijdraagt aan een veilige werkomgeving.

Neem voor meer informatie en hulp contact op met Eberly Haalboom, Manager IT Security Consultants, ehaalboom@dignitas.nl, 06-52044763.

Lees meer over Informatiebeveiliging

Deel dit artikel

Gerelateerde berichten

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.